Усмихнатият циклон на Ловеч
Наргис Сандова - Ловеч
Моята професия
Понякога и хората са си виновни
Ако утре няма медиатори
Какво означава моето име

"Веднъж ме заобградиха много хора, уплаших се. Не знам какво щеше да стане, ако не си бях тръгнала веднага." – с тези думи Наргис разказва за единствения случай, в който не е била приета добре. Заедно с нейна колежка отишли да проверят при какви условия живее едно двегодишно момченце с оперирано сърце. Детето постоянно боледувало от пневмония, често лежало в болницата, развитието му видимо изоставало. Тогава Наргис Сандова решава да провери дали родителите изобщо дават на детето предписаните лекарства. Съмненията й се доказват и тя намира объркани опаковките на лекарствата, рецептите са изгубени, детето очевидно не се лекува. Поискала всички документи, за да отиде при лекарите и да консултира следващите стъпки. Това се оказва грешка. Роднините на детето решават, че Наргис иска да го отнеме от тях и да го изпрати в дом. Обграждат я и за нея не остава нищо друго освен бързо да си тръгне. Разказва този случай с тъга – "Аз исках да им помогна, но не бях разбрана."

Друг подобен случай няма. Отидохме заедно с Наргис на сметището на Ловеч, където има няколко къщи. Хората там ровят боклуците и ако намерят нещо за продаване, изкарват някой лев. Посрещат я като стар приятел. Тя ги познава по имена, знае историите им. След няколко дни ще води жените на гинеколог за поставяне на спирали. Успяла е да ги убеди, че когато нямаш пари за хляб, не е необходимо да раждаш много деца. Всички отношения на тези хора с държавата и общината минават през Наргис. Признават, че сами не биха се справили.

Наргис ходи на място при своите "клиенти". Освен на сметището, често може да бъде срещната и в трите ромски махали на Ловеч. В едната хората са мюсюлмани, които говорят турски език. Определят се като турци, но всички останали в града им казват "цигани". В другите две махали живеят калдераши и цуцумани. Според последното преброяване на населението в община Ловеч, ромите са над 1400. Голяма част от тези хора познават Наргис. Не само тя ходи при тях, но и те идват при нея. Работното й място е в общинска сграда – бивша поликлиника, в самия център на града. "Идват тук, сядат срещу мен и стоят на топло. Понякога им купувам хляб."

Наргис е свикнала да я питат за значението на името й. А това е една дълга история. Преди години майка й била силно впечатлена от индийски филм, в който главната героиня се казвала Наргис. Така и в Ловеч се родила Наргис. "Скоро научих, че означава циклон. Като мен. Наумя ли си нещо и преминавам като циклон през всичко."